Rollen in onze organisatie

Bij de Auditdienst Rijk hebben we naast functies ook rollen. Sommige rollen komen in alle organisatie-onderdelen voor. De meeste rollen zijn alleen voor in het primaire proces bij de accounts en de directies. Enkele specifieke rollen komen alleen terug bij een bepaald onderdeel. 

Rollen organisatie-breed

  • De mentor draagt bij aan het functioneren en ontwikkelen van medewerkers. Hij/zij is het aanspreekpunt voor dagelijkse vragen, opleidingswensen, ziekteverzuim en de ontwikkeling van de mentee.
    De mentor en mentee houden één keer per jaar een formeel P-gesprek waarin wordt teruggekeken op afgelopen jaar en waar planningsafspraken worden gemaakt voor komend jaar. De mentor regelt daarnaast ook een aantal administratieve taken voor de mentee in P-Direkt (het goedkeuren van reizen, declaraties en verlof, het toekennen van studiefaciliteiten, het registeren van ziekteverzuim en het vastleggen van het p-gesprek).
     
  • Het secretariaat - of managementondersteuners - vormen de frontoffice, doen organisatorische werkzaamheden (zoals het organiseren van vergaderingen), houden werkdossiers bij en organiseren het mail- agendabeheer voor de accountdirecteur. Zij verzorgen ook allerlei facilitaire werkzaamheden, zoals het bestellen van kantoorartikelen, bloemen en boeken, maar ook het reserveren van hotels en parkeerplaatsen.

Rollen accounts en directies

  • De planningscoördinator (PC) ondersteunt de accountdirecteur bij de inzet van medewerkers en planning van opdrachten. Hij/zij bewaakt de juiste registratie van planning en realisatie per opdracht en ondersteunt de projectleiders bij de projectplanning.
     
  • De tekenend accountant (TA) is de coördinator van de wettelijke taak. Hij/zij is verantwoordelijk voor en ondertekent de controle van de jaarrekening van een ministerie of agentschap.
     
  • De Lead IT auditor (LITA) fungeert als strategisch gesprekspartner van de tekenend accountant en heeft een regiefunctie (coördinerende taak) voor de IT-auditwerkzaamheden die worden uitgevoerd.
     
  • De locatiemanager is werkzaam op een locatie buiten Den Haag (bijvoorbeeld Groningen, Zwolle, Apeldoorn of Utrecht). Hij/zij zorgt voor de borging van de verbinding met de rest van de organisatie. Daarnaast is de locatiemanager verantwoordelijk voor de bemensing en planning van opdrachten op regionaal niveau.
     
  • De projectleider (PL) is verantwoordelijk voor het uitvoeren van een project. Hij/zij stuurt het team aan, houdt een overzicht van de planning van het project en onderhoudt het contact met de OKB’er. De projectleider is het eerste aanspreekpunt voor inhoudelijke vragen over een project.
     
  • De opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordeling (OKB) is een beoordeling die voorafgaand aan ondertekening van het rapport wordt uitgevoerd door iemand buiten het opdrachtteam.

Specifieke rollen accounts

  • De accountdirecteur (AD) is verantwoordelijk voor de inhoudelijke sturing op opdrachten en de afspraken hierover met de opdrachtgevers. Dit geldt ook voor accountoverstijgende opdrachten en horizontaal uitgevoerde werkzaamheden, zoals de rijksbrede BIR-onderzoeken en de P-controle.
     
  • De coördinator vraaggestuurd onderzoek (CVO) ondersteunt de accountdirecteur door vraaggestuurde werkzaamheden en onderzoeken te coördineren en af te stemmen. Hij/zij coördineert bijvoorbeeld de opzet van het auditjaarplan vraaggestuurd onderzoek en ondersteunt bij gesprekken met opdrachtgevers over onderzoekbehoeften.

Specifieke rol directies

  • De sectormanager levert capaciteit voor de uitvoering van opdrachten. Hij/zij werkt hierin nauw samen met de accountdirecteuren van de verschillende accounts. De accountdirecteuren zijn verantwoordelijk voor de inhoudelijke sturing op opdrachten en afspraken met de opdrachtgever. De sectormanager zorgt voor de bemensing op de opdrachten. Kennisontwikkeling en innovatie van de sector zijn belangrijke thema’s voor een sectormanager. Hij/zij is het aanspreekpunt voor de ontwikkeling van de professionaliteit van de auditmedewerkers, zoals het opleidingsaanbod en de samenhang met andere sectoren.