Eelke Buizer poseert in het vergadercentrum van het ministerie van Financiën tussen de vergaderzalen.
Beeld: ©Auditdienst Rijk

Bewegen naar een ideaal verloop van de controle

Eelke Buizer startte in mei 2023 als accountdirecteur bij de Auditdienst Rijk. Zij is verantwoordelijk voor de onderzoeken die we voor het ministerie van Financiën doen en ze is leidinggevende voor de collega’s die in het account Financiën werken. Het afgelopen jaar leverde ze een belangrijke bijdrage aan de aanschrijving Wettelijke taak 2024: de aanpak en mijlpalen.

‘Eigenlijk ben ik een herintreder. Ik heb eerder binnen de auditfunctie van de Rijksoverheid gewerkt en ben nu na zo’n 13 jaar weer terug. In de tussentijd heb ik gewerkt als controller, programmamanager en lijndirecteur bij Rijkswaterstaat. Het voegt echt iets toe om die ervaring te gebruiken in mijn huidige werk.

'Ik vind het belangrijk als auditors vanuit dit bredere plaatje te werken.’

Werken vanuit een breder plaatje

Toen ik zelf in de uitvoering werkte, heb ik ervaren hoe het is om continu te moeten acteren op allerlei operationele problemen en hoe lastig het is om structurele verbeteringen te realiseren. Als je vanuit een audit naar één specifiek aspect kijkt, bijvoorbeeld een onderdeel van het inkoopproces, kun je je wel eens verbazen over waarom het zo lang duurt om een aanbeveling op te volgen. Dan is het goed om te realiseren dat dit voor het management vaak maar één van de vele onderwerpen is, die om aandacht vragen. En dat die andere onderwerpen weleens prioriteit kunnen hebben vanuit het perspectief van de dienstverlening aan burgers en bedrijven. Ik vind het belangrijk om als auditors vanuit dit bredere plaatje te werken en scherp te blijven op dat we waarde toevoegen en de vinger op de echte zere plekken leggen. 

‘Een auditfabriek met verschillende productielijnen, waarbij je moet zorgen dat die efficiënt kunnen blijven draaien.’

Aanschrijving Wettelijke taak 2024

Vanwege mijn ‘frisse blik’ ben ik gevraagd mee te denken over de aanschrijving Wettelijke taak 2024. De aanschrijving geeft inzicht in de specifieke aandachtspunten voor de wettelijke voorgeschreven onderzoeken van de Auditdienst Rijk voor 2024, de mijlpalen en deadlines.

De aanschrijving voor 2024 hebben we een andere, meer visuele vorm gegeven en hebben we breed met collega’s in de organisatie gedeeld. Ik vind het belangrijk dat iedere collega snapt welke meerwaarde we willen bieden vanuit de wettelijke taak en waarom er zaken moeten veranderen. Dat zijn aspecten die we in de aanschrijving uitgewerkt hebben.

‘Het geeft mij energie om er praktisch mee aan de slag te gaan en concrete, maar behapbare stappen te zetten.’

Kijken door de ‘bril van de uitvoering’

Wat ik zelf een belangrijke opgave vind, is dat we steeds meer bewegen naar het ideaal verloop van de controle. Met minder grote pieken en dalen in het uitvoeren van de werkzaamheden en snellere terugkoppelingen aan de gecontroleerde organisaties. Om daar te komen, is het belangrijk om het werk nog beter te organiseren. Met helderheid over wie waarvan is, duidelijke afspraken in de stuurlijn en sneller duidelijkheid over werkzaamheden en bemensing. Ik bekijk onze organisatie weleens als een auditfabriek met verschillende productielijnen, waarbij je moet zorgen dat die efficiënt kunnen blijven draaien. Dat is denk ik toch de ‘bril van de uitvoering’, die ik nog niet helemaal afgezet heb.  

Veel onderwerpen die we in de aanschrijving voor 2024 benoemen zijn niet nieuw. Vaak gaat het om meerjarige ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld de doorontwikkeling van de tweede lijn binnen organisaties en het voorkomen dat wij vanuit de auditfunctie inhoudelijk moeten bijspringen. Daarom kunnen die onderwerpen ook wel eens ‘taai’ voelen. Het geeft mij energie om er praktisch mee aan de slag te gaan en concrete, maar behapbare stappen te zetten. Als we dat allemaal doen en van elkaar leren, kunnen we mooie resultaten bereiken!’