Peter Breukhoven poseert op Den Haag Centraal Station en Robert Vogelsang poseert in de gang van kantoor Auditdienst Rijk in Den Haag_2024
Beeld: ©Auditdienst Rijk

Rapporteren over duurzaamheid

De duurzaamheidproductgroepen zijn binnen de Auditdienst Rijk gebundeld tot een multidisciplinaire themagroep. De coördinatie van de themagroep ligt bij collega’s Margriet Kielman, Martin Machielsen, Peter Breukhoven en Robert Vogelsang. Het doel van de themagroep is om - vanuit de lens van een auditor - de realisatie van de duurzaamheidsambities binnen het Rijk verder te stimuleren. Om de klimaatdoelen te behalen is een veranderopgave binnen het Rijk nodig. Vanuit verschillende auditexpertises dragen wij daar vanuit de Auditdienst Rijk aan bij. Peter en Robert geven een toelichting.

'De overheid dient een voorbeeldfunctie te vervullen in de overgang naar energie- en klimaatneutraliteit.’

Klimaatdoelen

‘Naar onze mening dient de overheid een voorbeeldfunctie te vervullen in de overgang naar energie- en klimaatneutraliteit. Als bijdrage aan het Klimaatakkoord werkt het Rijk toe naar een klimaatneutrale bedrijfsvoering in 2030. Wij kunnen hierin ondersteunen, onder meer met onderzoek naar goede praktijken van voortrekkers op dit terrein. Hiermee kunnen we ook ministeries informeren over de kwaliteit van hun plannen voor een duurzame bedrijfsvoering en het realiseren van deze plannen.

Duurzaamheidsambities

Een van de hoofdthema’s van onze strategische auditagenda is duurzaamheid, zowel de sturing, beheersing als de verantwoording. Naast jaarrekeningcontroles voert de Auditdienst Rijk ook andere onderzoeken uit om onze opdrachtgevers bij de Rijksoverheid te ondersteunen op het gebied van duurzaamheid. Ook informeren we ze proactief, snel, themagericht en actueel over de uitkomsten van onze onderzoeken en bieden hen hiermee handelingsperspectief voor hun duurzaamheidsambities en doelstellingen.

‘Onze strategische auditagenda geeft focus op onze onderzoeken over duurzaamheid.’

Blijven ontwikkelen

Om onze ambities waar te maken als onafhankelijke, deskundige en betrokken auditdienst moeten wij ons op het gebied van duurzaamheid verder ontwikkelen. De komende jaren ontwikkelen wij ons als organisatie en als auditors via seminars, cursussen en learning-on-the-job.

Actief aan de slag

De strategische auditagenda geeft focus op onze onderzoeken over duurzaamheid. Concreet gaat het dan om plannen, activiteiten en informatie over de beperking van omgevingsbelasting, het effectiever maken van sociale netwerken en het ontwikkelen en het realiseren van een duurzame governance. De komende tijd komen er steeds meer duurzaamheidsstandaarden en -codes tot stand. Onze opdrachtgevers zullen hieraan moeten en willen voldoen.

Via onze onderzoeken kunnen wij onze opdrachtgevers hierbij ondersteunen. Wij kunnen ons daarbij richten op het risicomanagement en de op basis hiervan geïmplementeerde beheersmaatregelen, en de managementinformatie en de externe verantwoording hierover. Met onze controle op de jaarverslagen van de ministeries zullen wij nagaan of de financiële informatie over duurzaamheidsonderwerpen getrouw is weergegeven en de handelingen die hieraan ten grondslag liggen rechtmatig zijn verlopen. Wij bereiden ons daar actief op voor.’