Verantwoordingsdag 2024

Vandaag is het ‘Verantwoordingsdag’. Op deze dag laat het kabinet weten hoe 2023 financieel is gegaan. Zo weten we of het belastinggeld op de juiste plek terecht is gekomen.

 

Afronding controlejaar 2023 met de ondertekening van de controleverklaring door de tekenend accountant in bijzijn van het controleteam
Beeld: ©Auditdienst Rijk
Afronding controlejaar 2023 met de ondertekening van de controleverklaring door de tekenend accountant in bijzijn van het controleteam (15 maart 2024).

Wettelijke controletaak

Voor de jaarverslagen die de ministeries hiervoor hebben geschreven, stelt de Auditdienst Rijk de controleverklaring op. Dit is onze wettelijke controletaak. Daarnaast voert de Auditdienst Rijk onderzoek uit naar het begrotingsbeheer, het financieel beheer, de materiële bedrijfsvoering en de daartoe bijgehouden administraties van het Rijk. Over de belangrijkste bevindingen van deze onderzoeken en van eventuele onderzoeken naar overige aspecten van de bedrijfsvoering brengen wij verslag uit in het jaarlijkse auditrapport.

Op verantwoordingsdag (3e woensdag van mei) delen wij het Transparantie- en Jaarverslag Auditdienst Rijk 2023 en onze hoofdlijnennota 2023 via Rijksoverheid.nl.