Summercourse 2024

De jaarlijkse ADR Summercourse is hét event waar alle collega’s van de Auditdienst Rijk elkaar kunnen ontmoeten, geïnspireerd en bijgepraat worden over actuele ontwikkelingen binnen onze vakgebieden. Met het thema ‘De nieuwe realiteit: verandering is de enige constante’ werd op dinsdag 2 juli deze dag voorgezeten door Bart de Jongh, directeur Kennis en Ontwikkeling Auditdienst Rijk, vanuit De Fabrique in Utrecht.

Compilatie van foto's van de Summercourse Auditdienst Rijk 2024
Beeld: ©Auditdienst Rijk

De kracht van samen

Voormalig Minister-president Jan Peter Balkenende opende de dag door zijn visie op de nieuwe realiteit te geven vanuit verschillende invalshoeken. Hij noemde zoal de mondiale agenda, markteconomie en AI en baseerde deze onder andere op eigen ervaring en gelezen literatuur. De deelnemers werden vervolgens onderdeel van een ‘energy experience’. Fun, verbinding en vitaliteit was de rode draad, waarmee Annelies Slijpen en Floor Pijpers van Energy Up de zaal in beweging brachten. Met een sportieve en motiverende blik inspireerde voormalig topscheidsrechter en succesvol ondernemer Björn Kuipers ons hoe te blijven bewegen in en naar de nieuwe realiteit. Net zoals bij voetbal: ‘Het draait nooit om individuen, maar om de kracht van samen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar zeker ook om het vertrouwen in elkaars specialisme.’

What's in it for me?

Na een smakelijke en goed verzorgde lunch namen onze collega’s deel aan verschillende leerzame deelsessies. Zo leidde journalist Kustaw Bessems een interessante talkshow met Alexander Pechtold, algemeen directeur CBR, en Bart Snels, inspecteur-generaal Belastingen, Toeslagen en Douane, over hun boek ‘Tot uw dienst’. Generatiestrateeg Marjolein Risseeuw liet je ervaren waarom een dertiger vooral gericht is op ‘what’s in it for me’ en waarom een babyboomer graag wat langer vergadert. Met praktijkvoorbeelden van PowerPoint-presentaties uit ons werkveld bracht workshophouder Sander Reijn stap-voor-stap de transformatie in beeld van saai naar fraai. Mona de Boer, data- en AI-specialist PWC, nam ons mee in de wereld van verantwoorde AI en de rol die de auditor hierin speelt. De escaperoom Prison Island bood een unieke en meeslepende ervaring. Met je team onder tijdsdruk ontsnappen uit het cellencomplex door het oplossen van mentale en fysieke puzzels.

Het geweten van de overheid

Deze inspirerende dag werd gezamenlijk afgesloten door de woordkunstenaar Ivan Words die de dag scherp samenvatte. Ivan herinnerde ons nog even aan de woorden die in de ochtend meerdere keren genoemd werden: ‘Wij zijn het geweten van de overheid.’ Een mooie gedachten om mee te nemen naar ons werk. Tot slot hielden collega's Hans van der Wielen en Mitchell Boldewijn een quiz met voetbal- en vaktechnische vragen. Deze dag zat vol met energie en inspiratie wat ons mooie gesprekstof opleverde voor ons werk in de nieuwe realiteit. De realiteit waarin wij moeten meebewegen met de veranderingen.